DİYARBAKIR / BAĞLAR - Buyuransu Veysi Bayhan İlkokulu

Nis

23 Nisana Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda coşkuyla kutlandı.

Ock

Kaymakamımız Sayın İsmail Pendik; İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Fikret Elaltuntaş ile birlikte okulumuzu ziyaret etti. Kaymakamımız Sayın Pendik, öğrenci ve öğretmenler ile sohbet ederek, eğitim öğretim hayatlarında başarılar diledi.

Ock

Okulumuzda israfın önlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele edilmesi ve çevrenin korunması için  enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması konularında farkındalık oluşturmak için enerji haftası ile ilgili çeşitli etkinlikler yapıldı.

Kas

Okulumuz sınıf öğretmenlerinin öğrencileri ile beraber düzenlemiş oldukları uçurtma etklinliği, okulumuzda renkli anlar oluşturdu.

DSİ 10. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BOĞULMA OLAYLARINA KARŞI BASIN DUYURUSU

May

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda öğrenci öğretmen ve velilerin yoğun ilgisi ile coşkulu bir şekilde kutlandı.

Nis

Okulumuzun bahçesini öğrencilerimizle beraber renklendirerek bahara kavuşturduk.

Ekm

Okulumuz öğrencilerinin genel sağlık muayeneleri Çınar İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı. Emeklerinden ötürü kendilerine teşekkür ederiz.

ANIZ

Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına ''Anız'' adı verilmektedir.Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar tarlada önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılmakta veya–yasak olmasına rağmen- yakılmaktadır.

ANIZ YAKMANIN

GENEL ZARARLARI

1- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal

ekosistem tahrip edilmektedir.

2- Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve

tarlalar verimsizleşmektedir.

3- Organik madde miktarı azalmaktadır.

4- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.

5- Omurgasızlar yok olmaktadır.

6- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.

7- Toprak verimliliği düşmektedir.

ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE

ETKİLERİ

- Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir.

- Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik

kazalarına sebep olmaktadır.

- Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir.

- Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını

yakabilmektedir.

- Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir.

- Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.

ANIZ YAKMA VE EROZYON

- Anız yakmanın en önemlietkilerinden birisi de kurak ve yarı kurak bölgelerde erozyonu artırıcırol oynamasıdır.

- Anız yakmanın hem eğime dik hemde eğime paralel sürümde erozyonu

ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir.

ÇÖZÜM

Anızı yakmadan parçalamak

Anızlı tarlanın doğrudan işlenmesi/ Ekimi

Parçalanan anızın toprak üzerine serilmesi

ANIZ YAKMA

Sadece anız yanmıyor, toprak üstünde ve altında yaşayan canlılar da yanıyor....

YASAKLARA UYMAYANLAR

HAKKINDA

Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı

Çevre Kanunu ile bu kanundadeğişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem

uygulanacaktır.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda öğrenci, öğretmen ve velilerimizin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı.

Ara

Okulumuzda başlatılan tadilat çalışması bitirilmiş olup okulumuz yeni görünümü ile öğrencilerimizi kucaklamaya hazır hale getirildi.

Ara

COVİD-19 nedeniyle okulların uzaktan eğitime geçmesini fırsat bilip okulumuzu daha elverişli hale getirmek için tadilat çalışmaları yaptık.

Ara

Okulumuz Salgınla Mücadele ekibi Covid-19 karşı tedbir ekipmanları için dolap oluşturdu.

Ara

Okulumuzda görülebilecek covid-19 vakaları ve temaslıları için İzolasyon odası oluşturduk.

Ara

Okulumuzda tüm öğrencilerin görebileceği noktalara pandemi kurallarına dair bilgilendirme afişleri asıldı.